Nieuwe Klassiekers

20 VERHALEN OVER 20 LIEDJES MET EEUWIGHEIDSWAARDE

Geschreven door Daan Bartels
Met een voorwoord van Sara Kroos en foto’s van Jaap Reedijk

Liesbeth List heeft maandag 6 mei 2013 in het DeLaMar Theater in Amsterdam de eerste exemplaren uitgereikt van het boek Nieuwe Klassiekers. Hierin staan 21 verhalen over 21 bijzondere theater- en nederpopliedjes. Kleinkunstkenner Daan Bartels interviewde hiervoor de makers van ‘klassiekers’ uit de laatste 25 jaar, die zich kunnen meten aan oudere evergreens als Het DorpVluchten Kan Niet Meer en Laat Me.

215326_10201127121205189_1915202042_n

met Angela Groothuizen, Mathilde Santing, Frank Boeien, Anne van Veen, Nico Brandsen, Frans Mulder, Jan Beuving, Rogier Wagenaar, Gé Reinders, Eva De Roovere, Liesbeth List en Peter Groenendijk.

Je hebt van die liedjes die iedereen kent. Vluchten kan niet meerHet Dorp enMalle Babbe bijvoorbeeld. We noemen het klassiekers, oftewel liedjes met eeuwigheidswaarde. Vaak zijn het liedjes die al tientallen jaren meegaan. Maar hoe goed beklijft het moderne repertoire? Kleinkunstkenner Daan Bartels ging op zoek naar juist de ‘nieuwe’ klassiekers onder de Nederlandstalige theater- en nederpopliedjes. Van 21 daarvan sprak hij de tekstdichters, componisten en uitvoerende artiesten. Dit leverde mooie verhalen op over de ontstaansgeschiedenis en betekenis van de liederen. Die verhalen en de liedteksten verschijnen in het boek Nieuwe Klassiekers.

weergave

Billy joel experience