ZATOPIA

ZATOPIA: vrijplaatsen voor vluchtelingen

Zatopia is een vrijplaats tussen de grenzen van natiestaten in: een plek waar vluchtelingen rechten, veiligheid en een toekomst krijgen ook als ze geen ingezetene zijn van een land.

Meer dan 65 miljoen mensen zijn er wereldwijd op de vlucht voor oorlog, geweld, vervolging en rampen. Van hen vroegen er in 2016 1,2 miljoen mensen asiel aan in Europa. Een groot deel werd afgewezen en teruggestuurd. Sinds 2013, toen de instroom razendsnel toenam en de beelden van duizenden – in rubberboten, op elkaar gepropte – mensen – de televisiejournalen beheersten, wordt in Europa gesproken van een ‘vluchtelingencrisis’. Enkelingen daargelaten is de politieke consensus dat de Europese gastvrijheid zijn grens heeft bereikt en er andere oplossingen moeten worden gevonden, bij voorkeur in de regio’s waar mensen vandaan komen.

Initiatiefnemer: Femke Halsema

Van 2012 tot eind 2016 was zij onbezoldigd bestuursvoorzitter van Stichting Vluchteling en bezocht zij verschillende vluchtelingenkampen. Door de confrontatie met wanhoop en uitzichtloosheid is zij overtuigd geraakt van de noodzaak van radicale oplossingen voor het vluchtelingenprobleem, waarbij zelfbeschikking het uitgangspunt moet zijn.

Billy joel experience